diumenge, 11 d’octubre del 2015

Canvi climàtic i ordenació del territori. V Cicle de Conferències: "L'ordenació del territori, teoria i pràctica"


El Departament de Geografia de la Universitat Autònoma de Barcelona, en el marc del seu Màster d’Estudis Territorials i de la Població, organitza el V Cicle de Conferències “L’ordenació del territori: teoria i pràctica” sobre el tema El canvi climàtic i les polítiques d’ordenació i gestió del territori del futur.
El cicle, que serà coordinat pel professor David Saurí, té per objectiu fornir elements per al coneixement i el debat sobre la relació entre el canvi climàtic i l’ordenació del territori, especialment en els espais lliures de les ciutats catalanes i amb una perspectiva orientada a mitjans del S. XXI. Així alguns dels temes que s'hi tractaran seran la regionalització a nivell català de tendències futures en precipitacions i temperatures; les eines per a concebre futurs socialment i ambientalment més justos; el paper dels espais públics a les ciutats del futur; les estratègies tecnològiques a escala urbana per afrontar millor els impactes del canvi climàtic, i les tendències demogràfiques de les ciutats catalanes cap a l’any 2050. Els conferenciants que impartiran el cicle són destacats experts en aquest àmbit provinents tant del món acadèmic com de la pràctica professional.
Les sis conferències tindran lloc durant sis dimecres successius entre els dies 28 d’octubre i 10 de desembre de 2015, a la Sala de Graus de la Facultat de Lletres de la UAB, a les 18 hores, d’acord amb el programa que figura a continuació. Les sessions són obertes a tota la comunitat universitària, així com a les persones interessades que vulguin participar-hi. Per assistir-hi és necessari inscriure’s prèviament enviant un missatge de correu electrònic al professor Esteve Dot <esteve.dot@uab.cat> indicant-hi nom, estudis i universitat de procedència. Es lliurarà un certificat d’assistència als inscrits que segueixin el conjunt del cicle. Així mateix, els participants inscrits rebran els materials que es presentin a les conferències. Les places són limitades.
El programa és continuació dels Cicles de Conferències que sota el títol Ordenació del territori: teoria i pràctica, el Departament ha organitzat durant els cursos 2011-2012 (Nous instruments per a l'ordenació i gestió del territori), 2012-2013 (La planificació territorial a Catalunya i a Europa:  realitats i reptes), 2013- 2014 (El paisatge en l'ordenació del territori) i 2014-2015 (La mobilitat en l'ordenació i la gestió del territori). Els conferenciants d’aquests cicles varen ser: Esther Anaya, Joana Barceló, Josep Báguena, Jaume Busquets, Xavier Campillo, Josep Maria Carrera, Rufí Cerdan, Claire Colomb, José Antonio Donaire, Juli Esteban, Francesco Indovina, Joan Llort, Joan López, Jaume Mateu, Francesc Muñoz, Oriol Nel.lo, Joan Nogué, Ricard Pié, Pilar Riera, Jesús Rodríguez, Eduard Rosell, Vicent Maria Rosselló Verger, Pere Sala, Carme Trilla, Joan Vilà Valentí, Carme Miralles-Guasch, Joan Rieradavall, Joan Moreno, Joan Vilà i Valentí i Manuel Villalante.

PROGRAMA
28 d’octubre 2015
Jordi CUNILLERA, Servei Meteorològic de Catalunya: Escenaris de canvi climàtic a Catalunya cap a mitjans del s. XXI.
4 de novembre 2015 David TÀBARA, Postdam Climate Institute i Universitat Autònoma de Barcelona: Futurs socioambientals possibles i impossibles.
11 de novembre 2015
Hug MARCH, Universitat Oberta de Catalunya: Quines Smart Cities pel futur?
18 de novembre 2015
Rosa Maria FRAGUELL, Departament de Geografia de la Universitat de Girona: Turisme i canvi climàtic a Catalunya*.
25 de novembre 2015
Marc PARÉS, Departament de Geografia de la Universitat Autònoma de Barcelona: Present i futur dels espais públics a les ciutats catalanes.
2 de desembre 2015
Anna CABRÉ, Centre d’Estudis Demogràfics i Universitat Autònoma de Barcelona: La demografia de les ciutats catalanes al 2050.
10 de desembre 2015
Francesco MUSCO, IUAV, Venècia: Climate-proof cities of the future*